FILOZOFIJA

Prizadevam si ustvarjati krajine, ki ponujajo bogato in večplastno izkušnjo – prostore s čustveno globino, ki izhaja iz ideje njihovega oblikovanja. Soočenje in kontrast; med preprostostjo in kompleksnostjo; moderno in romantično; med subtilno intervencijo in odločilno potezo. Bogastvo oblik in tekstur v rastlinskem gradivu in materialih uporabim kot govorico, ki pripoveduje in pelje zgodbo. Vzpostavi povezavo med krajem in človekom. Pomen dajem analitičnem oblikovalskem pristopu skupaj s podrobnim razumevanjem narave in željo strank.

Sledim etiki trajnostnega razvoja in si prizadevam za večjo ekološko raznolikost in bogastvo okolja v katerem delujem. Izbor rastlin je vezan na prostor, zmožnosti, zahteve in želje. Katere rastline rastejo skupaj? Kakšna je prst? Ali rastejo v senci večjih rastlin, pod drevesom in, nenazadnje, kako se prilegajo v širšo sliko okolja. Vse to so vprašanja v procesu oblikovanja z rastlinami.

Strokovno izbrano rastlinsko gradivo bo uspešno na daljše časovno obdobje. V shemah sajenja se zgledujem po rastlinskih združbah, kot se pojavljajo v naravnih in pol-naravnih habitatih.

V vrtu so opredeljena čustva, ideja in misel. Moja naloga je postavila temelje, kajti, vrt nas ne more vezati s svojo ozko vizijo, pustiti moramo navidezno neskončnost za lastno domišljijo in doživljanje.

POVEZOVANJE

Velik pomen dajem spoznavanju ljudi, njihove filozofije in življenja. Učiti se od modrejših, izkušenih in uveljavljenih strokovnjakov je nekaj neprecenljivega, brez tega se tudi sama ne bi mogla izpopolnjevati, nadgrajevati in razvijati.

Nenehna sodelovanja in povezovanja z najrazličnejšimi strokami, posamezniki ali podjetji so mi v veliko zadovoljstvo, zato sem pripravljena in si želim novih projektov in sodelovanj kjer koli.

KLEMENTINA

Študirala sem na biotehniški fakulteti v Ljubljani na oddelku za krajinsko arhitekturo. Hortikulturo in vrtnarstvo sem vzljubila že kot otrok, postopoma se je ljubezen do poklica in stroke razvijala in rasla, odkar sta se starša pred 25 leti odločila za ustanovitev družinske vrtnarije. Še pred tem sem dobila svoje hortikulturno ime, starši imajo močan sedmi čut. Delo z rastlinami je postalo način življenja naše družine. Kot študentka sem sodelovala pri načrtovanju, svetovanju in izvedbi zasebnih vrtov. Svoje znanje in izkušnje nadgrajujem v tujini in doma. Že nekaj let sodelujem z revijo Biobrazda, k sodelovanju so me povabili še kot študentko, to neizmerno cenim in pomnim vsake nove priložnosti, ki je nastala od takrat. V lanskem letu se je spekter moje pisane besede razširil; Zeleni Raj, Rože in Vrt ter Gaia so revije, kjer me lahko berete. V rubriki okrasni vrt se razpišem, svetujem in pokažem fotografije posnete na domačem vrtu, vrtovih strank ali predstavim hortikulturne vtise iz različnih koncev in krajev, ki jih obiskujem in memoriram. V lanskem letu smo z revijo Zeleni Raj objavljali mesečni prispevek o dogajanju na družinski vrtnariji, v mojem poklicu ali predstavili kakšno krajinsko ureditev, ki je pustila v moji zavesti poseben vtis. Velik del krajinske arhitekture izhaja iz tradicije vrtne umetnosti, vendar se je potrebno zavedati, da sodobno krajinsko oblikovanje že dolgo ni več nekaj dekorativnega, oblikovnega, kar si lahko privoščijo le bogati. Gre za reševanje prostorskih, tudi družbenih problemov, kar od nas oblikovalcev zahteva sposobnost prepoznavanja problemov in uporabo ustreznih metod. Končne rešitve morajo prinesti rezultate in zadovoljiti potrebe družbe, kajti krajinska arhitektura je družbeno in okoljsko odgovorna načrtovalska disciplina.

Moj prosti čas je nerazdružljivo povezan z ljubeznijo do svojega dela, z družino, branjem, fotografiranjem in potovanji.

Sem lastnica dveh psičk, ki sta vedno za petami, zato ju pogosto srečujete na fotografijah z družinskega vrta ali vrtnarije. Če nas obiščete na Vrtnarstvu Tement, pa vas bosta z nami prijazno pozdravili in pospremili v svet rastlin.